
| Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie od 1-3 roku życia odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań aby posiłki w naszej placówce przygotowywane były zgodnie z normami żywienia i zaleceniami ekspertów. |

ZAMIENNIKI W DIECIE BEZMLECZNEJ
| DIETA PODSTAWOWA | DIETA BEZMLECZNA |
| mleko spożywcze 3,2% | mleko roślinne/napoje roślinne/herbata |
| masło | margaryny roślinne/oleje roślinne |
| śmietana | mleczko kokosowe/mleko roślinne/napoje roślinne |
| jogurty, serki | mleko roślinne/napoje roślinne/ oleje roślinne/herbata |
| ser żółty | wędlina |
| ser twarogowy (naleśniki) | dżem |

ZIOŁA I PRZYPRAWY WYKORZYSTYWANE W NASZEJ KUCHNI np.:
| liść laurowy | ziele angielskie |
| pieprz ziołowy | pieprz naturalny |
| czosnek | majeranek |
| papryka słodka | kminek |
| bazylia | zioła prowansalskie |
| gałka muszkatołowa | oregano |
| kurkuma | imbir |
| mięta | tymianek |
| rozmaryn | cząber |
| lubczyk | kolendra |

JADŁOSPIS
| Jadłospisy układane są dekadowo. Dzieciom zapewniamy posiłki pokrywające 3/4 (75%) dziennego zapotrzebowania na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i witaminy. Podstawą właściwego żywienia dzieci jest dobór produktów z różnych grup, który umożliwia komponowanie pełnowartościowych posiłków. |
https://maluszek.stanin.pl/jadlospis/
9 marca 2021



