Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie od 1-3 roku życia odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań aby posiłki w naszej placówce przygotowywane były zgodnie z normami żywienia i zaleceniami ekspertów. |
ZAMIENNIKI W DIECIE BEZMLECZNEJ
DIETA PODSTAWOWA | DIETA BEZMLECZNA |
mleko spożywcze 3,2% | mleko roślinne/napoje roślinne/herbata |
masło | margaryny roślinne/oleje roślinne |
śmietana | mleczko kokosowe/mleko roślinne/napoje roślinne |
jogurty, serki | mleko roślinne/napoje roślinne/ oleje roślinne/herbata |
ser żółty | wędlina |
ser twarogowy (naleśniki) | dżem |
ZIOŁA I PRZYPRAWY WYKORZYSTYWANE W NASZEJ KUCHNI np.:
liść laurowy | ziele angielskie |
pieprz ziołowy | pieprz naturalny |
czosnek | majeranek |
papryka słodka | kminek |
bazylia | zioła prowansalskie |
gałka muszkatołowa | oregano |
kurkuma | imbir |
mięta | tymianek |
rozmaryn | cząber |
lubczyk | kolendra |
JADŁOSPIS
Jadłospisy układane są dekadowo. Dzieciom zapewniamy posiłki pokrywające 3/4 (75%) dziennego zapotrzebowania na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i witaminy. Podstawą właściwego żywienia dzieci jest dobór produktów z różnych grup, który umożliwia komponowanie pełnowartościowych posiłków. |
https://maluszek.stanin.pl/jadlospis/
9 marca 2021